Presentació
Taronjes sanguines, un desconegut a Espanya amb
excel·lents propietats.
El projecte, que es troba en una fase intermèdia, pretén estudiar la influència de patrons adequats per al cultiu de la taronja pigmentada, així com l'avaluació de diferents varietats d'aquest tipus de taronges que millor s'adaptin al canvi climàtic, amb especial èmfasi en les condicions mediterrànies, amb l'objectiu de recuperar el cultiu d'aquest tipus de fruita actualment desaparegut a Espanya i amb gran interès per al sector tant productor com exportador.
La taronja dolça (Citrus sinensis) és l'espècie de Citrus més cultivada al món, arribant als 79 milions de tones de producció mundial. Les varietats de taronja dolça es poden dividir en dos grups principals: la taronja blanca que consumim freqüentment i la taronja sanguina o pigmentada, molt estesa a Itàlia, però gairebé desconeguda a Espanya. Les taronges sanguines presenten tons rogenxos en la polpa i en la pell (aquests tons varien en intensitat depenent de la varietat de taronja pigmentada). Les antocianines són el pigment responsable d'aquesta coloració característica tant de la polpa, escorça i suc de les taronges pigmentades. Aquest pigment, sota unes condicions ambientals determinades (altes temperatures diürnes i baixes temperatures nocturnes), es biosintetitza pel propi arbre en altes concentracions, donant lloc a la coloració característica de les taronges sanguines. Els beneficis de les antocianines en la salut humana ja han estat més que evidenciats per la bibliografia científica, se sap que són un potent antioxidant que pot suposar una millora en la dieta de la població i, per tant, un potencial guany en la salut a llarg termini.
El clima Mediterrani és propici per al cultiu d'aquestes varietats sanguines, per això, Itàlia és el país capdavanter en la producció de taronja sanguina, on el 70% de les taronges dolces cultivades són de varietats sanguines. El projecte "Newblood" pretén potenciar el cultiu de taronges sanguines a Espanya. En el nostre país, el percentatge de taronges sanguines produïdes no arriba a l'1% del total, per la qual cosa Espanya té un gran potencial per desenvolupar el cultiu d'aquestes varietats i fer créixer el seu mercat.
Si es cultiven cítrics de llavor, caldria esperar que la planta finalitzara el seu període juvenil abans de donar fruit, que en alguns casos estaríem parlant de fins a 10 anys, és per això que s'empleen patrons o portainjerts. Un dels objectius del projecte "Newblood" és estudiar el comportament agronòmic de diferents combinacions d'injert/portainjert, això permetrà fer una selecció òptima i específica als requisits d'agricultors i consumidors, alhora que es seleccionen les varietats més resilients a les condicions ambientals tan exigents provocades pel canvi climàtic. Per això, el nostre projecte ja ha dut a terme un estudi on es comparen diferents combinacions de varietats sanguines en dos diferents patrons (Citrus macrophylla i Citrus reshni), mostrant-se aptes tots dos patrons per al cultiu de taronja sanguina, però amb diferències en paràmetres agronòmics (calibre del fruit, pes del fruit, quantitat de suc) i en la quantitat de compostos bioactius (antocianines, flavones, etc.).
La caracterització morfològica, química i bioquímica de les diferents varietats de taronges pigmentades, amb l'objectiu de conèixer el material vegetal i la qualitat dels productes d'interès, és un altre objectiu del projecte "Newblood", havent-se estudiat els principals paràmetres morfològics del fruit, així com la composició del seu suc i el contingut en metabolits primaris i secundaris de 8 varietats de taronges sanguines, trobant-hi diferències entre elles. Aquests coneixements suposaran un indiscutible avanç per a la fructicultura espanyola, ja que d'aquesta manera es podrà accedir a les varietats amb una major productivitat, qualitat organolèptica i valor nutricional.
El projecte "Newblood" no solament es centra en la recerca de varietats i patrons per garantir cultius resilients a les condicions ambientals actuals, sinó que també té en compte futures aplicacions basades en l'aprofitament i l'economia sostenible. En aquest sentit, el nostre projecte ha estudiat la composició química de la pell de diferents varietats de taronja sanguina, concloent que l'extracte de la pell d'aquestes taronges pot tenir potencial aplicació a l'hora d'elaborar conservants alimentaris o productes nutracèutics, degut als seus compostos bioactius.
Finalment, en la fase
final del projecte (encara no executada), s'estudiarà la vida postcosecha de
les taronges pigmentades mitjançant l'aplicació de diferents tractaments de
conservació i avaluació de la qualitat del fruit amb l'objectiu de prolongar la
vida útil de les taronges. Es sap que un dels inconvenients de la taronja
pigmentada és el seu curt període de conservació abans que desenvolupe
símptomes de sobremaduració.